Nahlédnutí do chilské gastronomie

Nahlédnutí do chilské gastronomie

Gastronomie není jen vaření, ale je nedílnou součástí společenské kultury a národní identity.

Dnes je stále těžší, ale pro nás o to lákavější, zachytit původní gastronomické tradice či kouzlo domácí kuchyně v jednotlivých koutech světa.
Tentokrát jsme se při výběru země pro náš další gurmánský večer nechali ovlivnit čerstvým závanem, který do naší vlasti na podzim dorazil až z daleké Patagonie. Stalo se to prostřednictvím děkana Technické univerzity v Liberci, fakulty umění a architektury, Ing. Zdeňka Fránka, který byl na své služební cestě v Chile tamní atmosférou a kuchyní tak okouzlen, že se v něm zrodila myšlenka založit nový studijní obor Umění gastronomie, obor o gastronomii v kulturních souvislostech. Svými postoji a plány si nás pan děkan zcela získal a potvrzuje taky náš názor, že

gastronomie není jen vaření, ale je nedílnou součástí společenské kultury a národní identity.

Zajímá vás kouzlo kuchyně magické Patagonie? Chilská kuchyně je velice zdravá a plná rozmanitých chutí a vůní. Její bohatost je dána historií země, a tak je v ní možné rozpoznat vliv kuchyní španělské, italské (na severu) i německé (na jihu). Jeho nejhlubší kořeny však sahají až k indiánskému kmeni Mapučů. V kuchyni chilských domácností se ještě stále mnoho pokrmů připravuje podle jejich postupů a receptur. Od Mapučů pochází jedna z nejcharakterističtějších ingrediencí chilské kuchyně - MERKEN - něco jako čili paprička. Suší se a následně drtí ve speciálním přístroji s koriandrovými semínky. A další pojem, který se pojí k prastarému chilskému gurmánství - PISCO - lahodná pálenka z vylisovaných hroznových slupek. V létě je častým jídlem pastel de choclo (kořeněné maso s cibulí, typická chilská směs, na to se dají vařená vajíčka, rozinky a olivy, vršek se zalije choco de mais, což je taková kukuřičná kaše, a pak se to celé zapéká ve speciální dřevěné rustikální troubě), humitas (kaše vařená v kukuřičných listech), v září s oslavami nezávislosti jsou to panadas (taštičky plněné masem) a v zimě potom casuelas, to jsou takové husté polévky s vepřovým i kuřecím masem.
Tyto a jiné zajímavosti chilské kuchyně hostům během svátečního večera prozradil mistr šéfkuchař Lukáš Bulíček, který své umění předvedl na tomto 4-chodovém degustačním menu:

https://www.relaxtrinec.cz/aktuality/chilsky-vecer-14-3-2014-v-1800/

No, a ochutnávku našeho Chilského večera vám nabízíme formou několika sice amatérských, ale zároveň autentických záběrů.